Nova korejska studija dokazala da upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje tinejdžera

by | 09.12.2023
upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje

Sve više se govori o štetnim uticajima upotrebe telefona kod mladih ljudi. Naučnici su još jednom došli do zaključka da upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje kod tinejdžera.

Naučnih istraživanja i studija o štetnoj upotrebi telefona po mentalno zdravlje ima sve više. U časopisu PLOS ONE objavljena je korejska studija koja ukazuje na povećanu upotrebu telefona i uticaj na mentalno zdravlje stvarajući anksioznost, probleme sa spavanjem i suicidne misli.

Kako prekomerna upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje kod tinejdžera?

U novo istraživanje uključeno je više od 50 000 adolescenata. Istraživanje je sproveo medicinski odsek Univerziteta Hanjang u Koreji a glavni autori su Jin Hva Mun (Jin-Hwa Moon) i Jong Ho Ča ( Jong Ho Cha). U istraživanju je dokazano da su oni koji su koristili telefon više od 4 sata dnevno imali veće stope uticaja na mentalno zdravlje i upotrebe problematičnih supstanci.

Prethodna istraživanja su pokazala da se upotreba ovog aparata kod tinejdžera povećala tokom poslednjih godina i da upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje tako što je povezana i sa većim rizikom od psihijatrijskih poremećaja, problema sa spavanjem, očnim i mišićno-skeletnim poremećajima. Međutim, sve veći broj dokaza sugeriše da manja dnevna upotreba interneta i telefona može biti povezana sa boljim fizičkim i mentalnim zdravljem adolescenata.

Naučnici su prikupili podatke istraživanja koje je trajalo od 2017. do 2020. godine. Podaci su uključivali približan broj sati koji su mladi provodili na telefonu i razne zdravstvene uticaje. Statistička analiza je takođe uzela u obzir i druge faktore koji mogu biti povezani sa zdravstvenim ishodima kao što su starost, pol i sociekonomski status.

Da li je bolje izbegavati potpunu upotrebu telefona?

Dokazano je da prekomerna upotreba telefona utiče na mentalno zdravlje tinejdžera, ali šta je sa onima koji ga uopšte ne koriste? Tinejdžeri koji su koristili pametni telefon duže od 4 sata dnevno imali su veće stope stresa i misli o samoubistvu,a takođe su konzumirali i problematične supstance. Oni tinejdžeri koji su koristili telegon 1-2 sata dnevno, imali su manju stopu problematičnih stanja čak i od onih koji uopšte nisu koristili telefon. Dakle, potpuno izbacivanje upotrebe ovog aparata takođe nije rešenje, ali je činjenica da njegova upotreba drastično i naglo raste.

Istraživači su došli do otkrića je u 2020. godini, procenat adolescenata u studiji koji su koristili pametan telefon duže od 2 sata bio čak 85,7 procenata. Kako je 2017. godine ovaj procenat iznosio 64,3 jasno je koliko je za ovo kratko vreme upotreba telefona kod tinejdžera drastično porasla.

gpointstudio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs