Pravoslavne pouke: Evo zašto nije zdrava preterana briga o deci

by | 25.02.2024
Pravoslavne pouke: Evo zašto nije zdrava preterana briga o deci

Briga je misaoni proces koji se javlja kao posledica predviđanja neke opasnosti. Dete takvih roditelja i samo počinje da biva preterano zabrinuto.

Briga je misaoni proces koji se javlja kao posledica predviđanja neke opasnosti. Preterana briga karakteristična je za stanja anksioznosti i javlja se u okviru svih anksioznih poremećaja (napadi panike, generalizovani anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj, socijalna anksioznost, hipohondrija, posttraumatski stresni poremećaj itd.).

Zašto nije zdrava preterana briga o deci?

Treba praviti razliku između zdrave, normalne zabrinutosti i disfunkcionalne, patološke, prekomerne brige. Zdrava, korisna zabrinutost javlja se kada osoba anticipira realnu opasnost, briga je funkcionalna jer motiviše osobu ka sprovođenju neke akcije koja vodi rešavanju problema.

Kod preterane brige to nije slučaj. Preterana briga je često hronična, odnosi se na neke moguće (ali od realnosti veoma udaljene) opasnosti, ne deluje motivaciono jer remeti misaone procese i pojačava osećaj anksioznosti i ne vodi preduzimanju konkretne akcije koja bi vodila konstruktivnom rešavanju problema.

Preterana briga je greh

Roditelji koji previše brinu neretko izgledaju izmučeno i iscrpljeno, mada su u celoj toj situaciji veći mučenici od njih upravo njihova deca. Ona vrlo brzo prestaju da ispoljavaju samostalan duh i postaju zavisna od ponašanja i stavova svojih roditelja, često se osamljuju u grupi vršnjaka i deluju kao da su „u grču“.

Kasnije, dete brižnih roditelja i samo počinje da biva preterano zabrinuto. A još kasnije, ono počinje da živi u stalnom strahu da će pokazivanjem bilo kakve samostalne inicijative još više produbiti zabrinutost svoje mame i/ili tate ili ih naljutiti.

Tinejdžerski bunt

U adolescenciji ova deca počinju da ispoljavaju naročitu vrstu bunta, pošto više ne mogu da podnesu stalno proveravanje i kontrolu koju njihovi roditelji sprovode nad njima. Taj bunt se sastoji u tome da mlad čovek počinje da krije od roditelja s kim se druži i gde izlazi, a često i da ih otvoreno laže – ne da bi sam pridobio neku korist od toga, već da bi zaštitio svoje roditelje od svega onoga što njih uznemirava i čini nespokojnim.  Tako, na kraju, kulminacija roditeljske brige izrasta u nešto potpuno obrnuto – odsustvo uvida u detetov stvaran život i gubitak iskrene komunikacije.

Poverite Gospodu svoju brigu

„Povjeri Gospodu svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti“ (Ps. 55, 23). Bog nas želi osloboditi svih naših briga. Od nas traži samo jedno: da mu to dopustimo. Da se ne stidimo sve mu predati, čak i ono što nas ponižava, što nam izgleda odbojno i vredno prezira. Jedna jedina trula voćka može iskvariti ceo sanduk zdravog voća. Jedna jedina trula klica koju se nismo usudili da prikažemo Gospodu dovoljna je da nas ispuni tugom i gorčinom.

LSOphoto / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs