
Šta nam šuma daruje u martu
Mart najavljuje proleće. S prvim zracima sunca postajemo poletniji i raspoloženiji. Tako je i s prirodom, koja buja i pupi. Sve što treba da uradit...
pročitaj jošPravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci. Pribavite adekvatan alat: malu vrtlarsku lopatu i nož, sekač za korenje, kao i kanticu za odlaganje sirovina
Rizom ove biljke debeo je i horizontalan, dužine do 30 cm, s dugačkim korenjem. Podzemni deo se iskopava ceo, odmah ispere od zemlje i suši na vazduhu. Pre sušenja treba odseći ostatke stabljike i oštećene korenčiće. Sirovina se iseče na komadiće i suši na temperaturi od najviše 50 stepeni. Korenje je suvo onda kad se ne savija, nego se lomi, okolo je crnosmeđe boje, na mestu preloma žućkasto, a njegov ukus izaziva osećaj trnjenja u ustima. Možete ga čuvati u kartonskim kutijama do pet godina.
* Krvara ima regenerišuća i protivupalna svojstva i zaustavlja krvarenje.
* Podstiče rad srčanog mišića.
* Koristi se za lečenje gastrointestinalnih oboljenja, unutrašnjih krvarenja, kao i u slučaju upale usne duplje.
Koren zečjeg trna je razgranat, dužine do 100 cm, jak i drvenast, a rizom mu je kratak, s obnovljenim izdancima, i takođe je lekovit. Podzemni i nadzemni delovi očiste se od zemlje i dobro operu. Pre konačnog sušenja korenje treba prosušiti na vazduhu dan-dva, zaštitivši ga od kiše. Nakon što ga isečete na komadiće, sušite ih na temperaturi od 45 stepeni. Gotova sirovina je slatkastogorkog ukusa, bez mirisa, žućkaste boje na mestu preloma.
* Tinktura od korena zečjeg trna ima blago diuretičko i laksativno dejstvo, snižava pritisak i tonizira srčani mišić.
* Zečji trn smanjuje propustljivost i lomljivost kapilara, ispoljava protivupalno dejstvo i zaustavlja krvarenje, poboljšava pokretljivost i tonus creva.
* Efikasan je u slučaju hemoroida, gihta, epilepsije, upale mokraćne bešike i bubrega, kamenja u bubrezima. Kupke s odvarom od ove trave savetuju se prilikom lečenja ekcema.
Koren cikorije je jak, cilindričan i zalazi veoma duboko. Lakše ćete ga izvaditi ukoliko prvo okopate biljku. Zatim ga očistite od zemlje i sitnih korenčića sa strane i blago ga prosušite na vazduhu. Sirovinu potom rasecite popreko na komadiće, a deblje delove i uzduž. Sušite na temperaturi od najviše 60 stepeni i čuvajte u kartonskim kutijama tri godine.
* Cikorija ima skupljajuća, regenerišuća i antibakterijska svojstva, snižava šećer i odličan je diuretik.
* Tinktura od cikorije poboljšava apetit, deluje umirujuće na nervni sistem, podstiče lučenje žuči, cirkulaciju jetre i metaboličke procese.
* Njen odvar koristi se za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, u slučaju gastritisa, disbakterioze, kao i zatvora.
* Cikorija je efikasna u lečenju ateroskleroze, ishemijske bolesti srca, anemije i tahikardije.
Lekoviti su koren i rizom jagorčevine. Lako je potkopati ih lopatom, odmah otresti od zemlje i isprati u vodi. Pre sušenja korenje treba prosušiti na otvorenom. Obično se suši bez sečenja, u sušionici ili rerni na temperaturi od najviše 50 stepeni. Suvi rizomi postaju crvenkastosmeđi s opnom, dok korenje ostaje beličasto, dužine do deset centimetara. Sirovina ima opor ukus i blagu aromu. Čuva se u kartonskim kutijama dve godine.
* Preparati od jagorčevine ispoljavaju diuretičko dejstvo, podstiču znojenje, puni su vitamina, jačaju organizam i pomažu iskašljavanje. Takođe poboljšavaju funkcije nadbubrežnih žlezda i lučenje želudačnog soka.
* Odvari i tinkture od jagorčevine jačaju sekreciju bronhijalnih žlezda. Koriste se prilikom lečenja oboljenja disajnih organa, nesanice i migrene, iscrpljenosti, vrtoglavica, bolesti bubrega i mokraćne bešike.
Glavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj jošU stara vremena naši preci primenjivali su crvenu grnčarsku glinu za lečenje kožnih bolesti i rana
pročitaj još