Nežna ljubičica ublažava simptome kašlja, nesanice, migrene i reume

by | 21.03.2024
Nežna ljubičica ublažava simptome kašlja, nesanice, migrene i reume

Ljubičica je u narodu poznata kao nežni iscelitelj. Infuzije i decokcije ovog prolećnog cveta vekovima se koristi u slučajajevima mnogih tegoba. Donosimo vam starinske recepte.

Bogat hemijski sastav trobojne ljubičice (Violae tricoloris herba) omogućava da se biljka koristi u medicinske svrhe. Prisustvo esencijalnih ulja omogućava da se koristi za probleme digestivnog trakta. Saponini promovišu uklanjanje sluzi, omekšavaju grlo i smiruju kašalj.

Ljubičica kao nežni iscelitelj

Ljubičica ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Ova biljka je bogata flavonoidima, taninima, saponinima i drugim hranljivim sastojcima koji joj daju raznovrsna lekovita svojstva. Evo nekoliko ključnih benefita ljubičice:

Protivupalno dejstvo: Tradicionalno koristi za ublažavanje upala u telu, što je korisno kod različitih stanja poput artritisa i gastrointestinalnih problema.

Antiseptičko dejstvo: Biljka ima blago antiseptičko svojstvo, što znači da može pomoći u sprečavanju infekcija i ubrzati zarastanje rana.

Detoksikacija i čišćenje: Koristi za podršku detoksikaciji organizma i čišćenju krvi, što može biti korisno za opšte zdravlje.

Podrška kod kožnih problema: U narodnoj medicini ljubičica koristi za lečenje kožnih problema poput ekcema, akni i psorijaze.

Olakšanje disajnih problema: Kod nekih respiratornih problema poput kašlja, ljubičica se koristi zbog svojih blagotvornih efekata na disajne puteve.

Podrška kod nervnih problema: Ova iljka se ponekad koristi za smirivanje nervnog sistema i ublažavanje simptoma stresa i anksioznosti.

Regulacija varenja: Zahvaljujući svojim sastojcima, ljubičica može pomoći u regulisanju varenja i ublažavanju simptoma gastrointestinalnih problema.

Kao i kod svih biljnih preparata, pre upotrebe ljubičice u medicinske svrhe, važno je konsultovati se sa stručnjakom za biljnu medicinu ili lekarom, posebno ako već uzimate neke lekove ili imate zdravstvenih problema.

Ljubičica: Narodni recepti

Infuzija za kašalj i nesanicu

Uzmite 25 g suve biljke i prelijte sa 250 ml ključale vode, poklopite i ostavite pola sata. Pijte tri puta dnevnom po jednu kašiku. Tretman za kašalj i nesanicu traje 5 dana. Zatim morate napraviti pauzu od nedelju dana i ponoviti ako je potrebno.

Sirće

Sipajte u čistu flašu tri kašike suvog cveta ljubičice, prelijte sa 50 ml prirodnog sirćeta, dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu 10 dana. Svakodnevno protresite posudu. Procedite i sipajte u čistu flašu. Ovaj lek pomaže kod jakih glavobolja i migrena. Ovo sirće samo utrljajte na slepoočnice i potiljak.

Čaj za bolju krvnu sliku

Da biste pripremili lekoviti čaj, prelijte jednu kašičicu suvog cveta sa 200 ml ključale vode. Ostavite poklopljeno oko 20 minuta. Procedite. Čaj je koristan za krvnu sliku. Pijte ne više od 1 šolje dnevno, možete dodati med za ukus.

Čaj za reumu

Sipajte u posudu 30 g suve ljubičice (6 supenih kašika), zakuvati sa 1 litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Pijte po dve šolje dnevno.

Spoljna upotreba

Ljubičica  se smatra liderom u lečenju kožnih bolesti. Kod kožnih oboljenja, zajedno sa propisanom terapijom, pojačava efekat kompleksnog lečenja. Infuzija se priprema na sledeći način: 1 kašiku čaja prelijte s 400 ml ključale vode. Ostavite da odstoji pola sata, procedite. Čis zavoj potopite u čaj, iscedite višak tečnosti i nanesite na povišinu kože.

Kontraindikacije

Ljubičica ima blago toksično dejstvo, pa se deci može davati samo pod nadzorom lekara. Takođe se ne preporučuje trudnicama, jer tonira matericu. Ova biljka je kontraindikovana za hepatitis i glomerulonefritis. Kod duže upotrebe može doći do povraćanja, mučnine, dijareje ili osipa na koži.

Galina Sandalova / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs